Rouw proces

 

 

Rouwproces Sanatan Dharm (Hindoeisme) bij een sterfgeval

Hoe gaan de hindoes om met het verlies van een familielid hier is heel veel over te
schrijven, een beknopte omschrijving:

De dag van het overlijden moet men thuis 1 dia aansteken en 1 dia waar de overledene ligt.
Tot de dag van de crematie en de 13 dagen na de crematie spelen een hele belangrijke rol om te rouwen. Nadat er eerst afscheid van het lichaam is genomen op de dag van de crematie worden de 13 dagen besteed aan rituelen (rouwen).

Dagelijks worden er ‘s ochtens, tussen de middag en aan het einde van de middag rituelen uitgevoerd door een zoon bij voorkeur de oudste of jongste alleen wanneer zij in staat zijn om dit te kunnen doen. ‘s Avonds wordt er door een pandit (geestelijke leider) gelezen (wat hoort bij de rituelen want dit doet men voor de djiv atma) en verteld uit de heilige geschriften over hoe om te gaan met het verlies van een naaste familielid.  Op 10e dag worden, de gehele dag, rituelen uitgevoerd zo ook de 12e  of 13e dag (de 12e of de 13e dag wordt nader bepaald door een pandit).

Een opsomming van het rouw proces:

ALLES MOET IN OVERLEG MET UW PANDIT

  1. Lezingen door een pandit tot de dag van de crematie
  2. De dag van crematie worden er ook rituelen uitgevoerd (dag 1)
  3. Water en donnia offeren dag 2 t/m dag 9
  4. As verstrooiing binnen 10 dagen dan moeten ook rituele worden uitgevoerd
  5. Rituelen voor de 10e dag  (dasgatre)
  6. Rituelen voor de 12e of 13e dag (barhie/terhie)
  7. In de 6e maand (chamasie) wordt er een dag besteed aan rituelen
  8. In de 12e maand (barsie) wordt er een dag besteed aan rituelen

Advies:

Ons advies is om deze belangrijke zaken, in het bij zijn van uw dierbare, met uw huis pandit  te bespreken. Zodat hierover geen misverstanden ontstaan. Wacht niet tot het laatste moment wat al te vaak gebeurt.

Wanneer u niet in de noordzee het as zult verstrooien dan adviseren wij om uw gemeente te bellen en te vragen waar dit wel mag. De gegevens over as verstrooiing staan in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van uw gemeente. 

Voor eventuele vragen over de rituelen en uitleg hierover kunt u contact opnemen met de geestelijke leider van SPS en UPF pandit Anand Kalapnat 0320 – 236551. Ook kunt uw vraag e-mailen: spsnederland@zonnet.nl.

Zie ook de onderstaande formulieren. Op deze formulieren kunt u typen en daarna opslaan of uitprinten door op de knoppen rechts in de bovenste hoek, een optie te selecteren.

Klik hier om het yajmaan formulier te openen

Klik hier om het uitvaartsverzekerings formulier te openen